Силуети
Посетете нашата Facebook страница

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ


Програма на Камерен ансамбъл „Силуети”

Сезон 2018/2019

26 май–1 юни 2019, Копенхаген, Дания
1 юни–8 юни 2019, Клапхолтал, Зилт, Германия

На турне в Дания и Германия

В периода между 26 май и 1 юни, музикантите от Камерен ансамбъл „Силуети” и проф. Венцеслав Николов (виолончело) ще изнесат няколко концерта с разнообразна програма в Копенхаген. Част от датите на концертите са:

 • 28 май (вторник) от 19 ч. в църквата „Йоханес Доберс”;
 • 30 май от 19 ч. в зала 4 на Националното датско радио в Копенхаген: Билети на страницата на Датското радио;
 • 31 май от 17 ч. на открито на сцената към музея Munkeruphus.

След това, от 1 до 8 юни, турнето им продължава на остров Зилт в Северна Германия. Концертите на о. Зилт ще се проведат в рамките на лятната академия ”Academy am Meer” в Klappholttal, която музикантите от Камерен ансамбъл „Силуети” ще посeтят за 6-та поредна година.


Румен Бальозов

21 май (вторник) 2019, 19.30, Студио 1, БНР

Концерт в памет на РУМЕН БАЛЬОЗОВ (1949–2019)

”За последен път се видяхме в залата на Музикалната академия, на Коледния концерт заедно с младите колеги
от камерен ансамбъл „Силуети”. Свирехме и прочутите му „Маймунки”, след бурните ръкопляскания композиторът скромно се поклони от мястото си. Носеше ни и подарък, последните си обработки за състава на пиеси от Гершуин. Уговаряхме се да му ги изсвирим, като се върна от поредното пътуване. И, разбира се, веднага го потърсих. Но телефонът му вече не отговаряше...”

Венцеслав Николов

На 21 май, вторник, от 19,30 часа в Първо студио на БНР виолончелистът проф. Венцеслав Николов и музикантите от камерен ансамбъл „Силуети” ще изнесат концерт в памет на Румен Бальозов, един от най-интересните и разностранни композитори на България. В програмата са включени авторски произведения и обработки на Румен Бальозов.

Вход с покани на пропуска на БНР, бул. Драган Цанков № 4

Присъединете се към събитието в нашата Facebook страница.


Концерт І – 26 март (вторник) 2019, 19.00; Концерт ІІ – 14 май (вторник) 2019, 19.00

Камерен ансамбъл „Силуети”
представя „Шедьоври от руската класика”

В цикъл от два концерта в камерна зала „България” ансамбълът ще изпълни част от най-обичаните камерни творби от руската класика.

Първият концерт се състоя на 26.03. (вторник) от 19 ч. Програмата започна със сюитата „История на войника” за кларинет, цигулка и пиано от Игор Стравински. Последваха четири части из знаменития балет „Ромео и Жулиета” от Сергей Прокофиев в аранжимент за пиано и флейта, с гост изпълнител Алeксандър Джамбазов (флейта). Вечерта завърши с мащабното трио за цигулка, виолончело и пиано на Чайковски, написано в памет на забележителния пианист Николай Рубинщайн.

Вторият концерт от цикъла е на 14.05. (вторник) от 19 ч. Той е посветен на музиката на Дмитрий Шостакович и Сергей Прокофиев.

Програмата включва:

 • Дмитрий Шостакович – Трио за цигулка, виолончело и пиано, oп.8, No. 1, c moll;
 • Дмитрий Шостакович - Прелюди из оп. 34 за кларинет и пиано;
 • Сергей Прокофиев - Увертюра по еврейска тема, oп.34 за кларинет, две цигулки, виола, виолончело и пиано;
 • Дмитрий Шостакович - Трио за цигулка, виолончело и пиано, oп.67, No. 2, e moll.

Гост изпълнители са Майк Перу (цигулка) и Кристиан Сугарев (виола).

Билети на касата на зала „България”.

Присъединете се към събитието в нашата Facebook страница.


„Силуети” ще посетят две от предстоящите сесии на Европейската академия за камерна музика (ECMA)

В периода от 24 до 30 април 2019 г. „Силуети” ще бъдат един от 9-те участващи ансамбъла в сесията в Осло, Норвегия. Там те ще работят с проф. Хато Байерле (виола, Албан Берг Квартет), Йоханес Майзъл (цигулка, Артис Квартет), Ралф Готони (пиано), Патрик Юд (виола) и Торлив Теден (виолончело).

В периода от 14 до 21 юли 2019 г. музикантите ще вземат участие в сесията във Фиезоле, Италия. Там преподаватели ще бъдат Йоханес Майзъл (цигулка, Артис Квартет), Патрик Юд (виола), Андреа Нанони (виолончело) и Дирк Момертц (пиано).


Музиката на гората

Концерт за най-малките от 0 до 5 години и техните родители

Чуруликане на птички, шумолене на водичка, жужене на пчелички... Тези звуци посрещат най-малките слушатели и техните родители в залата на Сити Марк Арт Център. Камерен ансамбъл „Силуети” и Надежда Кондаклиева разкриват тайните на горските звуци, като превръщат омайната горска песен във вълшебна музика. Изпълнителите ще ви преведат през целия дневен цикъл – от свежото горско утро, през следобедната врява, залезът и красотата на нощта до настъпването на новия ден, озвучени от чудните пиеси на Шуберт, Дебюси, Чайковски и др.
„Музиката на гората” е класически концерт, съпроводен от чаровни истории в рими, горски звуци и картинки, които допълват преживяването и потапят деца и родители в приказна обстановка.

Следващи дати на спектакъла

 • 21 април 2019, 11 ч.
 • 22 юни 2019, 11 ч.
 • Билети на касата на Сити Марк Арт Център. Онлайн резервации на: www.cmart.info


  Шарената книжка

  Концерт за най-малките от 0 до 5 години и техните родители

  В спектакъла, представен от Камерен ансамбъл „Силуети” и Надежда Кондаклиева (четец), ще прозвучат любими на малки и големи пиеси от композиторите: Моцарт, Шуберт, Брамс, Сен-Санс, Корсаков, Прокофиев, Стравински, Пипков, Владигеров и др. Композициите се вплитат в шарена приказка с животинки, песни и игри! Заповядайте с вашето мъниче и се потопете в пъстрия музикален свят!

  Следващи дати на спектакъла

 • 25 май 2019, 11 ч.
 • Билети на касата на Сити Марк Арт Център. Онлайн резервации на: www.cmart.info


  „Петя и вълкът” от Сергей Прокофиев

  Музикална приказка за деца от 4 до 10 години и техните родители

  Камерен ансамбъл „Силуети” и Надежда Кондаклиева (четец) представят историята за малкия Петя, който хваща лошия вълк и го изпраща в зоопарка. Доброто и злото, смелостта и приятелството са основни теми в прекрасната музикална приказка на Сергей Прокофиев „Петя и вълкът”, все така актуална и интригуваща за съвременния свят. Камерен ансамбъл „Силуети” създаде детски спектакъл, който да запознае деца и ученици с един от шедьоврите на класиката, да провокира в тях интерес, отношение и вкус към музикалното изкуство и същевременно да им напомни, че да бъдеш добър не е отживелица!

  Следващи дати на спектакъла

 • 4 май 2019, 11 ч.
 • Билети на касата на Сити Марк Арт Център. Онлайн резервации на: www.cmart.info


  31 март (неделя) 2019 г., 17.00

  От Амадеус – лично

  „Нито висока интелигентност, нито въображение, дори и двете заедно не правят гения.
  Любов, любов и любов – това е душата на гения.”

  В. А. Моцарт

  Вече втори сезон цикълът „Музиката разказва...” радва деца от най-крехка възраст, отваряйки за тях „Шарената книжка”, потапяйки ги във вълшебния свят на „Музиката на гората”, а по-порасналите с вълнение слушат приказката за „Петя и вълкът”. Камерен ансамбъл „Силуети” и Сити Марк Център за Изкуство продължават линията на образователни концерти, като се насочват към родителите и техните по-големи деца, както и към всички, които искат да се потопят в богатия свят на класическата музика. Концерт „ОТ АМАДЕУС – ЛИЧНО” е посветен на гения на Волфганг Амадеус Моцарт и на неговото писмено слово, с което музикантите искат да доближат своите слушатели до личността на композитора, до радостта и чистата енергия, която неговата музика носи.
  Сценична идея: Рашко Младенов.
  Подходящо за деца над 10 г. възраст и техните родители.

  Билети на касата на Сити Марк Арт Център. Онлайн резервации на: www.cmart.info

  Присъединете се към събитието в нашата Facebook страница.

  МИНАЛИ СЪБИТИЯ


  „Силуети” на две от сесиите на Европейската академия
  за камерна музика (ECMA) до края на 2018

  От 31 октомври до 06 ноември 2018 г. Камерен ансабъл „Силуети” ще участват в сесията на ECMA в Парижката консерватория. Там те ще работят с проф. Хато Бейерле (виола, „Албан Берг” Квартет), проф. Йоханес Майзел (цигулка, „Артис” Квартет), проф. Итамар Голан (пиано) и проф. Диана Лигети (виолончело). Сесията в Париж предоставя на музикантите и възможност за студиен аудио запис.
  От 19 до 25 ноември 2018 г. „Силуети” ще бъдат в Берн, Швейцария за следващата сесия на ECMA, където ще усъвършенстват своите изпълнителски умения под ръководството отново на проф. Х. Бейерле и проф. Й. Майзел, а също на проф. Корина Белчеа (цигулка, „Белчеа” Квартет) и проф. Патрик Юд (виола).


  10 декември (понеделник) 2018 г.

  КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ на „Силуети” в Студио 1 на БНР

  Няколко творби, обработени специално за състава, ще прозвучат за първи път на Коледния концерт
  на Камерен ансамбъл „Силуети” на 10 декември (понеделник) от 19.30 в Студио 1 на БНР на бул. „Драган Цанков” 4. Младите музиканти Калина Митева, Габриела Калоянова, Лилия Жекова и Кристиян Калоянов ще зарадват публиката с изпълнението на Клавирен квартет от Густав Малер и Интермецо из Квартет оп. 25 на Йоханес Брамс,
  както и със светлата и радостна музика на Concerto grosso из оп. 6 на италианския майстор на Барока
  Арканджело Корели, неслучайно наречено Коледно (в обработка на Кристиян Калоянов за ансамбъла).
  В концерта ще чуем и Адажио от Алесандро Марчело, прочутата бавна част на неговия Концерт за обой
  във версия за кларинет и пиано, както и виртуозната Пасакалия от Хендел-Халворсен за цигулка и виолончело –
  две наистина любими произведения за няколко поколения слушатели...
  Красота и топлина са в основата на програмата, с която музикантите от Камерен ансамбъл „Силуети” се надяват да докоснат публиката в Студио 1 на БНР, както и слушателите в цяла Европа в навечерието на един от най-светлите празници – Коледа.

  Присъединете се към събитието в нашата Facebook страница.


  20 декември (четвъртък) 2018 г.

  Благотворителен коледен концерт „На бис”

  "Добре е да даваш, ако те помолят, но дваж по-добре е да даваш сам, разбрал нуждата на ближния."
  Джубран Халил Джубран

  Проф. Венцеслав Николов и Камерен ансамбъл „Силуети” Ви канят на 20 декември (четвъртък) от 19.00
  в Голямата зала на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров” на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” 94.
  В програмата „На бис” са включени пиеси от Хендел, Купрен, Ибер, Форе, Чайковски, Рахманинов, Прокопиев, Владигеров, Барток и др.

  Присъединете се към събитието в нашата Facebook страница.

  Даренията, събрани по време на концерта, са за заплащане на протезата на нашия колега и приятел
  Борко Симеонов, загубил крака си при автомобилна катастрофа. Парични средства също могат да бъдат преведени директно по сметката на:

  Борислав Симеонов, Райфайзен Банк, IBAN: BG63RZBB91551050491284, BIC: RZBBBGSF

  Концертът ще бъде излъчван на живо от Streamer.bg.