Силуети
Посетете нашата Facebook страница

Посетете нашия YouTube канал

Посетете нашия Instagram канал

Сайт „Културни новини”, 3 февруари 2021 г.

„Силуети”, Бетовен и...

Празник на изисканото, одухотворено камерно музициране

С този четвърти, последен концерт на Камерен ансамбъл „Силуети” от техния цикъл „Бетовен на 250 години” трябваше да се отпразнува самият му рожден ден - 16 декември. Но и на 30 януари, отново в красивата зала на „Сити Марк Арт Център”, младите музиканти направиха празник – на Бетовен, на рафинирания свят на камерната музика, на изисканото, одухотворено камерно музициране.

Проф. Анди Палиева

Прочетете цялата статия тук


Сайт „Културни новини”, 11 октомври 2020 г.

Пречистваща вечер на камерната музика

Трети концерт на Камерен ансамбъл „Силуети” от цикъла „Бетовен на 250 години”

В наситения със събития Празник на музиката – 1 октомври – един изискан музикален празник създадоха Камерният ансамбъл „Силуети”. Третият им концерт от цикъла „Бетовен на 250 години” събра отново в уютната, красива зала на „Сити Марк Арт Център” – станалия вече техен традиционен концертен „дом”, отбрана публика от почитатели (и не само български) на камерното музициране. И отново талантливите млади музиканти очароваха с виталността на своето артистично излъчване, с елегантна, добре премерена сценична изявеност, стилово издържано и инструментално прецизно изпълнение.

Проф. Анди Палиева

Прочетете цялата статия тук


Kweekly - вестник за критика, дебати и културни удоволствия, Брой 18, 24 май 2019 г.

Две издържани руски програми

Младите от ансамбъл „Силуети” не си губят времето. С всяка своя програма се заявяват все по-категорично като можещи и търсещи инструменталисти, споени в естетически сговорен състав. Програмата им бе рамкирана от двете клавирни триа на Шостакович, фиксирали контрастни моменти от живота на композитора. Митева, Калоянова и Жекова изваяха два смислови портрета на гения.

Екатерина Дочева

Прочетете цялата статия тук


www.въпреки.com, 16 октомври 2017 г.

РЕФЛЕКСИИ: Ансамбъл „Силуети” за най-малките

Всички сме чували мъдрото изречение: „За децата се пише (свири, рисува) като за възрастни, само че по-добре.” Ами, да! Детето няма задръжките на възрастните. Докато се научи да се преструва, че му е интересно, минава време. На концерта, а особено след него, когато ги поканиха на сцената, децата и танцуваха, и тичаха, и се заиграваха с играчките. Но и с интерес разглеждаха инструментите, опитваха се да засвирят на пианото. Рядък миг на единство на залата и сцената, на артистите с публиката. Музикантите от „Силуети” Лилия Жекова, Калина Митева, Габриела и Кристиян Калоянови заедно с чудесната Надя Кондаклиева бяха изградили истински концерт-спектакъл, на сцената имаше изкуство, изкуство наистина сериозно, задълбочено.

Проф. Венцеслав Николов

Прочетете цялата статия тук


www.въпреки.com, 1 април 2017 г.

РЕФЛЕКСИИ: Венцеслав Николов и „Силуети” на бис
в Сити Марк Арт Център

„Музиката има цвят и цветовете - звуци. Всичко е просто различно проявление на едно и също нещо.” Този стих на Бистра Николова (из поетичния й сборник „Тефтерче”), поместен в програмата на първия концерт от цикъла на Венцеслав Николов и Ансамбъл „Силуети”, бе сякаш мотото, насочващо към своеобразието на цялата поредица по-различни вечери на камерната музика.

Проф. Анди Палиева

Прочетете цялата статия тук


Вестник „Култура”, Брой 38, 18 ноември 2016 г.

Увереният ход на ансамбъл „Силуети”

Младите хора от „Силуети” ме респектират най-вече с впечатляващата последователност, с която градят, прокарват пътя си. Избират репертоар, важен за стремежа им да добиват най-различни инструментални и ансамблови умения – тук виждам, разбира се, и ролята на техния създател и учител проф. Венцеслав Николов. Очевидно са запознати и със съвременните тежнения в отношението към звукоизвличането и звукосъчетанието. Както и с многобройните начини да създават собствена звукова драматургия на музикалния текст. Разбира се, музиката на ХХ век, която те изпълняват с удоволствие, достатъчно е „помислена” в тази насока през транспозициите на извънредни идеи за звука.

Екатерина Дочева

Прочетете цялата статия тук


Вестник „Култура”, Брой 42, 4 декември 2015 г.

Младите и идеята за отвъдното

Докато „Квартет за края на времето” (цигулка, кларинет, виолончело, пиано) на Оливие Месиен не се оказа смислово проблематичен за камерния ансамбъл „Силуети”. От биографията на състава си припомням, че съшествува от 2008 г. Тази година направиха чудесен концерт на фестивала „Мартенски музикални дни” в Русе, където свириха със своя преподавател и ментор проф. Венцеслав Николов. Неговия огромен принос в изграждането на ансамбъла виждам най-вече във „възпитанието в смисъла”. Което означава подход към подтекста, към значенията, които могат да бъдат символни. Сложната метафизична концепция на квартета бе „разказана” на публиката с рядка инструментална чувствителност.

Екатерина Дочева

Прочетете цялата статия тук


Вестник „Култура”, Брой 42, 4 декември 2015 г.

Нов фестивал в София

Agitato ни развълнува, поне с първите си изяви... Наименованието на новия Софийски фестивал за камерна музика афористично и чисто по музикантски изразява намеренията на създателите му - Дуо „Колаж” и Ансамбъл „Силуети”. За петте вечери, вместени в 9 дни, организаторите - Сдружение "София - дух и култура", са избрали едно старо-ново място, което напоследък претендира за алтернативно "камерно" пространство в столицата - голямата зала на БАН [...] Смело е в днешно време да правиш фестивал на камерна музика и то с перспектива, макар и в малки мащаби, като знаем усилията на големите състави да поддържат съществувание и ниво. А камерното музициране винаги е приоритетно за музикантството и за елитарната публика.

Боянка Арнаудова

Прочетете цялата статия тук


Сайт „Културни новини”, 21 май 2015 г.

Концерт на Камерен ансамбъл "Силуети"

Светъл лъч в позагасналата културна действителност...

Йордан Дафов, композитор и диригент

В изпълнението на „Силуети” липсва онази вредна, преднамерена и дразнеща екзалтация, свидетелство за несръчност и лош вкус, която придава изкривен образ на музикалните идеи. Напротив, с отлично премерена емоционалност, оцветена с истинско творческо вдъхновение, те разкриват яснотата на формата и мисълта на автора, внушават на слушателя, който и да е той, красотата на прекрасно изпълнена музика и му донасят естествена душевна радост. Това ги прави вече много сериозни артисти и от „силуети” ги превръща в плътни, ярки фигури в един желан, мечтан пейзаж на българския музикален живот.

Маестро Йордан Дафов, композитор и диригент

Прочетете цялата статия тук


Вестник „Култура”, Брой 11, 20 март 2015 г.

Мартенски музикални дни - I: Фестивалът с въображение

...Започнаха със световната премиера на „Ходът на времето” (2014) от Йордан Дафов, който, за радост, продължава да композира след дълго мълчание – удивителен тонов наратив с взривни емоционални полета. Учителят „мълви музика заедно със своите ученици” – Калина Митева, цигулка, Габриела Калоянова, виолончело, Лилия Жекова, пиано, Кристиян Калоянов, кларинет, и с чудесната Галя Симеонова, сопран. Структура, означена от редуващи се епизоди, всеки един от тях „наречен” за определен инструмент или комбинация, с различна експресивност, изразена чрез щрихи, динамика, сложна метрумна схема, темброва комбинаторика.

Екатерина Дочева

Прочетете цялата статия тук


www.yidealist.com

(Не)знайните герои на днешна България

Да срещна сънародник в чужбина за мен винаги е било приятно преживяване. Запознанството ми с ансамбъл „Силуети” обаче е съизмеримо с неповторим душевен празник. Талантът, страстта и отдадеността на младите музиканти ме заредиха с ентусиазъм, радост и надежда, че стереотипите никога няма да надделеят над идеалите и мечтите. Макар да не съм специалист в музикалната област, знам едно – фалшът, кичът и пошлостта може и да се продават, но красотата, вдъхновението и изяществото не се купуват! Те са дар, който само истински стойностната музика е в състояние да предложи. Четири от нейните революционни олицетворения отдавна не са просто силуети. Те вече са греещи слънца на небосклона на възроденото българско, а и на всемирното изкуство. Запомнете имената им!

Д. Д.

Прочетете цялата статия тук


Вестник „Култура”, Брой 8, 1 март 2013 г.

Почеркът на ансамбъл „Силуети”

Един новокръстен камерен ансамбъл се заявява в концертното ни пространство. „Силуети” е неговото име и четиримата музиканти, които са в него - Кристиян Калоянов (кларинет), Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело) и Лилия Жекова (пиано) – са студенти по камерна музика на професор Венцеслав Николов.
Преди две години писах за концерт, в който участваха тези бъдещи „силуетчета”, както ги нарече техният учител. Днес ги намирам за много повече въведени в тайнството на камерното музициране и завладяващи съзнанието на слушателя с качествата на своята ансамблова реторика. Излъчват непривична за възрастта си и практиката си увереност. Полезна увереност, която се аргументира и с възбуждащи вниманието находки в повечето композиции от програмата.

Екатерина Дочева

Прочетете цялата статия тук


12 декември 2012 г., гр. София

Ансамбъл „Силуети”

Проф. Венцеслав Николов

Кристиян и Габриела, Лили  и Калина… те  вече имат интересни артистични биографии – награди на престижни конкурси, запомнящи се творчески изяви. В програмите им са  Бетовен, Шуман, Брамс… Но и Месиен, Бритън и Прокофиев, Васил Казанджиев и Константин Илиев. Младите колеги смело посягат към предизвикалата толкова спорове музика на нашето време. 

През годините заедно откривахме и вечната хармония на класическите творби на Бах и Моцарт, търсехме съвременното им звучене, това, което ги прави толкова нужни за бързо променящия се свят… Разговаряме - за миналото и бъдещето, за честността и смелостта, за нуждата ни от доброта. И за красотата, за дълбочината на истинската музика, без която и те - музикантите на бъдещето не могат да си представят света.

проф. Венцеслав Николов


Сайт „Културни новини”, 8 октомври 2012 г.

Сериозната музика ли?... Ами да!

За концерта на Камерен ансамбъл „Силуети”

Йордан Дафов, композитор и диригент

И с тази задача - тежка и доста обемна, младите музиканти Калина Митева, Габриела Калоянова, Кристиян Калоянов и Лилия Жекова се справят безупречно. Не само технически непринудено, овладяно, с изящество и замах, с хубав, премерен звук, но и с толкова дълбоко вникване във всяка партитура, в детайлите, гласоводенето, баланса и пропорциите на темпата и формата, с истинско разбиране за стил, мярка и усет за изграждане на всеки епизод поотделно и на творбите като цяло.
Музицират със самочувствие, увереност и лекота, с онзи ентусиазъм, присъщ на младостта, но и със завиден контрол над емоциите и поведението си. Виждаме и усещаме сериозността, но и удоволствието, с което свирят, вдъхновението и радостта от музиката и същевременно - скромност и всеотдайност. Колко много и хубави качества притежават тези млади хора!

Маестро Йордан Дафов, композитор и диригент

Прочетете цялата статия тук


19 април 2011 г., гр. София

Дълбоката класическа музика няма да изчезне в България!

Акад. Васил Казанджиев, композитор и диригент

Тази година Лазаровден беше ознаменуван с концерт (посветен на големия български композитор Лазар Николов), изнесен от студентите от класа по камерна музика на проф. Венцеслав Николов в голямата концертна зала на НМА. Многобройната публика очакваше с оправдан интерес изявата на младите инструменталисти Кристиян Калоянов (кларинет), Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело) и Лилия Жекова (пиано). Те бяха изправени пред сериозното изпитание да преминат през „огъня и водата” на произведения от различни автори и епохи. И за щастие публиката не остана разочарована.

С учудваща за тяхната възраст зрялост и артистична освободеност студентите музицираха спонтанно и вдъхновено, което предизвика всеобщо възхищение и радост сред слушателите. Най-впечатляващо беше тяхното единомислие и верен усет за ансамблово свирене, което им позволи да изпълнят с почти пределна автентичност едно след друго седем произведения в различни и даже противоположни стилове, изразни средства и естетични направления. Умело подбраната програма с голям обхват от Бах до наши дни им предостави широки възможности за изява, което те превърнаха в блестяща демонстрация на музикантските си качества. Но всичко това би било немислимо без вещото ръководство и големия опит на техния професор Венцеслав Николов.

Този концерт е поредното доказателство, че възпитаниците на НМА притежават таланта, интелекта и амбицията да правят изкуство от висока категория. За мен това беше събитие, от което останах обновен и обнадежден, че сериозната, дълбоката класическа музика няма да изчезне в България.

акад. Васил Казанджиев, композитор и диригент