Силуети
Посетете нашата Facebook страница

Посетете нашия YouTube канал

Посетете нашия Instagram канал

СЕЗОН 2018/2019


20 ноември 2019, 19 ч., Съюз на архитектите, ул. „Кракра” 11

Музика и технология

Проектът „Музика и технология” е насочен към всички, заинтересовани от творческия процес, движещ културата и технологиите в бързо променящия се свят. Изобретателят и композитор Мартин Еберлайн ще направи презентация на теорeтични открития и изобретения, а Камерен ансамбъл „Силуети” ще излязат на сцената, за да изпълнят на живо неговите музикални творби. След събитието на публиката се предоставя възможност за контакти и обмяна на идеи с композитора и музикантите.
Събитието се организира от EBERLEIN INNOVATION EOOD

Присъединете се към събитието в нашата Facebook страница.


1–7 септември 2019, Гросраминг, Австрия

Камерен ансамбъл „Силуети” на сесията на ECMA в Гросраминг, Австрия

Камерен ансамбъл „Силуети” ще участва в следващата сесия на Европейската академия за камерна музика (ECMA) в Гросраминг, Австрия меджу 1 и 7 септември 2019 г. През тази седмица те ще имат удоволствието да работят с професорите Хато Байерле, Йоханес Майзъл и Аведис Коюмджан. Ансамбълът ще изпълни клавирно трио в G-Dur, KV 564 от В. А. Моцарт и Сюита от „История на войника” от Игор Стрависки за цигулка, кларинет и пиано на сцената на Калкалпен Фестивал за камерна музика на 07 септември от 20:00ч. в Reichraming, Besucherzentrum Ennstal.


Румен Бальозов

21 май (вторник) 2019, 19.30, Студио 1, БНР

Концерт в памет на РУМЕН БАЛЬОЗОВ (1949–2019)

”За последен път се видяхме в залата на Музикалната академия, на Коледния концерт заедно с младите колеги
от Камерен ансамбъл „Силуети”. Свирехме и прочутите му „Маймунки”, след бурните ръкопляскания композиторът скромно се поклони от мястото си. Носеше ни и подарък, последните си обработки за състава на пиеси от Гершуин. Уговаряхме се да му ги изсвирим, като се върна от поредното пътуване. И, разбира се, веднага го потърсих. Но телефонът му вече не отговаряше...”

Венцеслав Николов

На 21 май, вторник, от 19.30 часа в Първо студио на БНР виолончелистът проф. Венцеслав Николов и музикантите от камерен ансамбъл „Силуети” ще изнесат концерт в памет на Румен Бальозов, един от най-интересните и разностранни композитори на България. В програмата са включени авторски произведения и обработки на Румен Бальозов.

Вход с покани на пропуска на БНР, бул. Драган Цанков № 4

Присъединете се към събитието в нашата Facebook страница.


Концерт І – 26 март (вторник) 2019, 19.00; Концерт ІІ – 14 май (вторник) 2019, 19.00

Камерен ансамбъл „Силуети”
представя „Шедьоври от руската класика”

В цикъл от два концерта в Камерна зала „България” ансамбълът ще изпълни част от най-обичаните камерни творби от руската класика.

Първият концерт ще се състои на 26.03. (вторник) от 19 ч. Програмата започва със сюитата „История на войника” за кларинет, цигулка и пиано от Игор Стравински. Следват четири части из знаменития балет „Ромео и Жулиета” от Сергей Прокофиев в аранжимент за пиано и флейта, с гост-изпълнител Алeксандър Джамбазов (флейта). Вечерта ще завърши с мащабното трио за цигулка, виолончело и пиано на Чайковски, написано в памет на забележителния пианист Николай Рубинщайн.

Вторият концерт от цикъла е на 14.05. (вторник) от 19 ч. Той е посветен на музиката на Дмитрий Шостакович и Сергей Прокофиев.

Програмата включва:

Гост-изпълнители са Майк Перу (цигулка) и Кристиан Сугарев (виола).

Присъединете се към събитието в нашата Facebook страница.


„Силуети” ще посетят две от предстоящите сесии на Европейската академия за камерна музика (ECMA)

В периода от 24 до 30 април 2019 г. „Силуети” ще бъдат един от 9-те участващи ансамбъла в сесията в Осло, Норвегия. Там те ще работят с проф. Хато Байерле (виола, Албан Берг Квартет), Йоханес Майзъл (цигулка, Артис Квартет), Ралф Готони (пиано), Патрик Юд (виола) и Торлив Теден (виолончело).

В периода от 14 до 21 юли 2019 г. музикантите ще вземат участие в сесията във Фиезоле, Италия. Там преподаватели ще бъдат Йоханес Майзъл (цигулка, Артис Квартет), Патрик Юд (виола), Андреа Нанони (виолончело) и Дирк Момертц (пиано).


26 май–1 юни 2019, Копенхаген, Дания
1 юни–8 юни 2019, Клапхолтал, Зилт, Германия

На турне в Дания и Германия

В периода между 26 май и 1 юни, музикантите от Камерен ансамбъл „Силуети” и проф. Венцеслав Николов (виолончело) ще изнесат няколко концерта с разнообразна програма в Копенхаген. Част от датите на концертите са:

От 1 до 8 юни, турнето им продължава на остров Зилт в Северна Германия. Концертите на о. Зилт ще се проведат в рамките на лятната академия ”Academy am Meer” в Klappholttal, която музикантите от Камерен ансамбъл „Силуети” ще посeтят за 6-та поредна година.


„Силуети” на две от сесиите на Европейската академия
за камерна музика (ECMA) до края на 2018

От 31 октомври до 06 ноември 2018 г. Камерен ансабъл „Силуети” ще участват в сесията на ECMA в Парижката консерватория. Там те ще работят с проф. Хато Бейерле (виола, „Албан Берг” Квартет), проф. Йоханес Майзел (цигулка, „Артис” Квартет), проф. Итамар Голан (пиано) и проф. Диана Лигети (виолончело). Сесията в Париж предоставя на музикантите и възможност за студиен аудио запис.
От 19 до 25 ноември 2018 г. „Силуети” ще бъдат в Берн, Швейцария за следващата сесия на ECMA, където ще усъвършенстват своите изпълнителски умения под ръководството отново на проф. Х. Бейерле и проф. Й. Майзел, а също на проф. Корина Белчеа (цигулка, „Белчеа” Квартет) и проф. Патрик Юд (виола).


10 декември (понеделник) 2018 г.

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ на „Силуети” в Студио 1 на БНР

Няколко творби, обработени специално за състава, ще прозвучат за първи път на Коледния концерт
на Камерен ансамбъл „Силуети” на 10 декември (понеделник) от 19.30 в Студио 1 на БНР на бул. „Драган Цанков” 4. Младите музиканти Калина Митева, Габриела Калоянова, Лилия Жекова и Кристиян Калоянов ще зарадват публиката с изпълнението на Клавирен квартет от Густав Малер и Интермецо из Квартет оп. 25 на Йоханес Брамс,
както и със светлата и радостна музика на Concerto grosso из оп. 6 на италианския майстор на Барока
Арканджело Корели, неслучайно наречено Коледно (в обработка на Кристиян Калоянов за ансамбъла).
В концерта ще чуем и Адажио от Алесандро Марчело, прочутата бавна част на неговия Концерт за обой
във версия за кларинет и пиано, както и виртуозната Пасакалия от Хендел-Халворсен за цигулка и виолончело –
две наистина любими произведения за няколко поколения слушатели...
Красота и топлина са в основата на програмата, с която музикантите от Камерен ансамбъл „Силуети” се надяват да докоснат публиката в Студио 1 на БНР, както и слушателите в цяла Европа в навечерието на един от най-светлите празници – Коледа.

Присъединете се към събитието в нашата Facebook страница.


20 декември (четвъртък) 2018 г.

Благотворителен коледен концерт „На бис”

"Добре е да даваш, ако те помолят, но дваж по-добре е да даваш сам, разбрал нуждата на ближния."
Джубран Халил Джубран

Проф. Венцеслав Николов и Камерен ансамбъл „Силуети” Ви канят на 20 декември (четвъртък) от 19.00
в Голямата зала на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров” на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” 94.
В програмата „На бис” са включени пиеси от Хендел, Купрен, Ибер, Форе, Чайковски, Рахманинов, Прокопиев, Владигеров, Барток и др.

Присъединете се към събитието в нашата Facebook страница.

Даренията, събрани по време на концерта, са за заплащане на протезата на нашия колега и приятел
Борко Симеонов, загубил крака си при автомобилна катастрофа. Парични средства също могат да бъдат преведени директно по сметката на:

Борислав Симеонов, Райфайзен Банк, IBAN: BG63RZBB91551050491284, BIC: RZBBBGSF

Концертът ще бъде излъчван на живо от Streamer.bg.


↑ Връщане в началото на страницата