Силуети
Посетете нашата Facebook страница

Посетете нашия YouTube канал

Посетете нашия Instagram канал

Габриела Калоянова (виолончело)

Габриела Калоянова е родена през 1988 г. в София, България. Започва да свири на пиано на пет години, а на седемгодишна възраст – на виолончело. През 1999 г. се записва в НМУ „Любомир Пипков”, София. Като член на „Младежка филхармония – София” участва в концерти, посветени на присъединяването на България към Европейския съюз (Франция и Чехия, 2007 г.). През 2008 г. започва обучение по виолончело в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, където работи с проф. Анна Атанасова и проф. Христо Танев. Учи камерна музика в класа на проф. Венцеслав Николов. През 2013 г. получава магистърска степен, специалност виолончело.

Габриела участва в майсторски класове по виолончело, водени от проф. Стефан Попов, Франц Бартоломей, Александър Сомов, Ромен Гариу и др. Като солист изпълнява българската премиера на рядко свирения Двоен концерт за кларинет, виолончело и оркестър от Петер фон Винтер заедно с Кристиян Калоянов и Шуменската филхармония и Габровския камерен оркестър. Част от соловия й репероар са добре познатите концерти за виолончело на Едуард Елгар и Йозеф Хайдн, както и Тройният концерт на Бетовен, който тя изпълнява с цигуларката Калина Митева и пианистката Лилия Жекова от Камерен ансамбъл „Силуети”.

От 2011 г. Габриела започва да преподава виолончело и музика на деца от различни възрасти. Нейното виолончело е дело на немския майстор Балтазар Клоц (1854-1936) от фамилията Клоц.

↑ Връщане в началото на страницата