Силуети
Посетете нашата Facebook страница

Посетете нашия YouTube канал

Посетете нашия Instagram канал

СЕЗОН 2013/2014


15 ноември 2014 г.

Концерт в Голямата зала на НМА

На 15 ноември 2014 г. от 18 часа в Голямата зала на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” музикантите от Камерен ансамбъл „Силуети” представиха пред публика новата си програма с творби от Моцарт, Барток и Бетовен.

ВХОД СВОБОДЕН

В програмата: Волфганг Амадеус Моцарт – Клавирен квартет KV 478, g moll; Бела Барток – „Контрасти” за кларинет, цигулка и пиано; Лудвиг ван Бетовен – Трио за цигулка, виолончело и пиано оп. 97, B dur


14 май 2014 г., Русе & 19 юни 2014 г., Пловдив

Два концерта

Два концерта белязаха края на музикалния сезон 2013/2014 за Камерен ансамбъл „Силуети”. И на двете събития музикантите свириха съвместно с проф. Венцеслав Николов. Първият концерт се състоя в гр. Русе в зала „Европа” на Доходното здание и бе посветен на 90-годишнината от рождението на големия български композитор Константин Илиев, чието Трио за цигулка, виолончело и пиано бе акцент в програмата. На концерта бе изпълнено и новото произведение на акад. Васил Казанджиев - Откровения за виолончело и пиано (2014), по стихове на Бистра Николова, изпълнено от Венцеслав Николов (виолончело) и Лилия Жекова (пиано).

Вторият концерт бе в рамките на 50-ия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив. Той се състоя на 19 юни (четвъртък) от 19 ч. в Камерната зала на Драматичния театър. В програмата бяха включени миниатюри за виолончело и камерен ансамбъл от Г. Фр. Хендел, Фр. Купрен, Дж. Валентини, Б. Лазерна, Г. Форе, Ж. Ибер, Р. Бальозов, П. И. Чайковски, С. Рахманинов, С. Прокофиев, П. Владигеров, Б. Барток.

Ето част от написаното в Дневника на фестивала от г-жа Евелина Здравкова:

„...Младите музиканти демонстрираха изключителна отговорност и същевременно завидна свобода да интерпретират. Правеха го с усмивка, а публиката затаяваше дъх от изящния им стил. Пловдивската публика ги изкара четири пъти на бис – абсолютно заслужено. На 20-та минута аплодисментите утихнаха, а в залата продължаваха да се усещат вибрациите на музиката, създадена искрено, вълнуващо и професионално от маестро Венцеслав Николов и неговите млади виртуози.”


1-8 юни 2014 г.

На север... в рая

За втора поредна година Камерен ансамбъл „Силуети” свири пред немската публика на прекрасния остров Зилт, Германия. Концертът се състоя в залата на "Akademie am Meer", Klappholttal, където музикантите свириха съвместно с проф. Венцеслав Николов. Те изпълниха разнообразна програма от произведения, преработени специално за цигулка, 2 виолончели, кларинет и пиано. По време на тяхното пътуване към остров Зилт след една интересна среща в Берлин с българина Д.Д. се роди ново приятелство, което стана повод за създаването на развълнуван и проникновен разказ:

(Не)знайните герои на днешна България


20 май 2014 г., 19,30 часа, Студио 1 на БНР

Концерт „Среща на поколенията”

На 20 май 2014 г. от 19,30 часа в Студио 1 на БНР проф. Венцеслав Николов (виолончело) заедно с музикантите от Камерен ансамбъл „Силуети” изнесоха концерт, озаглавен „Среща на поколенията”. По време на концерта Венцеслав Николов представи новата си поетична книга „На бис”. Концертът бе излъчен директно по програма „Христо Ботев” на БНР.

В програмата: Г. Фр. Хендел, Фр. Купрен, Г. Форе, С. Рахманинов, П. И. Чайковски, С. Прокофиев,
Б. Барток, П. Владигеров


9 март и 12 април 2014 г.

Цикъл „Контрасти”

Камерен ансамбъл „Силуети” представи цикъл от два концерта с творби от класическия камерен репертоар, обединени под общото заглавие „Контрасти”.

В програмата на концертите е вплетена идеята за контрастите – между различни по стил музикални произведения, между класика и съвременност, между българска и европейска музика. Същевременно стремежът на ансамбъл „Силуети” е да подчертае достойното място, което българските композитори заемат в европейската музикална култура. Подборът на произведения от немската, френската, но и от българската класическа музика на ХХ век цели да покаже взаимовръзките и влиянието между тях. Акцент в програмата на първия концерт е Триото за цигулка, виолончело и пиано от Константин Илиев, което е изпълнено за първи път в Камерна зала „България” на 15 март 1978 г. Музикантите от ансамбъл „Силуети“ посвещават първия от двата концерта на 90-годишнината от рождението на големия български композитор и дългогодишен диригент на Софийска филхармония. В програмата на втория концерт е включено Триото за цигулка, виолончело и пиано от Любомир Пипков. Освен че е творба с голяма музикална стойност, то има и своето историческо значение като първото българско трио.

Концертите от цикъла „Контрасти” се състояха на 9 март и 12 април 2014 г. в Камерна зала „България” с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с любезното съдействие на Софийска филхармония.

Програма 1: Волфганг Амадеус Моцарт, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Йоханес Брамс

Програма 2: Дариус Мийо, Любомир Пипков, Бохуслав Мартину, Морис Равел

Гледайте двата концерта на Streamer.bg


20 февруари 2014 г.

Концерт в Будапеща

На 20 февруари 2014 г. (четвъртък) Камерен ансамбъл „Силуети” – Калина Митева (цигулка), Кристиян Калоянов (кларинет), Габриела Калоянова (виолончело) и Лилия Жекова (пиано), представиха разнообразна програма с произведения на български и унгарски композитори, както и творби от класическия камерен репертоар.

Концертът се състоя в залата на Българския културен институт в Будапеща от 18.30 часа.

В програмата: Волфганг Амадеус Моцарт, Бела Ковач, Константин Илиев, Йоханес Брамс, Йозеф Хайдн

За повече информация посетете нашата страница във Facebook


6 февруари 2014 г.

Концерт в Шумен

На 6 февруари 2014 г. Калина Митева (цигулка), Кристиян Калоянов (кларинет), Габриела Калоянова (виолончело)
и Лилия Жекова (пиано), членове на Камерен ансамбъл „Силуети”, бяха солисти на Държавния симфоничен оркестър – гр. Шумен с диригент Калина Василева.

Концертът се състоя в Концертна зала „Проф. Венета Вичева” (залата на Общината) от 18.35 часа.

В програмата: Й. Брамс, К. Дебюси, Б. Мартину, В. Лютославски, Ц. Франк

За повече информация посетете нашата страница във Facebook


16 декември 2013 г.

Концерт в Голямата зала на НМА

На 16 декември 2013 г. в Голямата зала
на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София
се състоя концерт на Камерен ансамбъл „Силуети”.

Публиката се наслади на три прекрасни триа за цигулка, виолончело и пиано!

В програмата: В. А. Моцарт, Л. ван Бетовен, Дм. Шостакович


Българско национално радио

Записи на Камерен ансамбъл „Силуети”
в Студио 1 на БНР

На 16 и 17 октомври 2013 г. по покана на Българско национално радио музикантите от Камерен ансамбъл „Силуети” записаха в Студио 1 две произведения от класическия репертоар на ХХ век – Квартетът на Паул Хиндемит за кларинет, цигулка, виолончело и пиано и Прелюд и фуга в D dur за пиано от Дмитрий Шостакович, преработена за кларинет, цигулка и виолончело от Кристиян Калоянов.

Сърдечно благодарим на БНР за предоставената възможност и на целия екип
за прекрасната работа по време на записите!


Камерен ансамбъл „Силуети”, Райхенау, Австрия 2013

Благодарност!

Камерен ансамбъл „Силуети” благодари на Посолството на Германия в София, на Фондация „Йордан Камджалов”
и на всички свои приятели и почитатели за оказаната финансова и морална подкрепа през лятото на 2013 г.
във връзка с участието ни в Международната лятна академия (ISA13) в Семеринг, Австрия, където бяхме стипендианти и на организаторите от Университета за музика и танцово изкуство във Виена (mdw).

Благодарим горещо за Вашата подкрепа!


Камерен ансамбъл „Силуети” спечели награда на ISA13!

От 10 до 24 август 2013 г. Камерен ансамбъл „Силуети” взе участие в Международната лятна академия ISA13 в Австрия. Музикантите работиха с изтъкнати педагози в областта на камерната музика като Хато Беарле (Албан Берг Квартет), Йоханес Майзел (Артис Квартет), Евгения Епщайн (Авив Квартет), Марта Гуляш, Андраш Келер, Аведис Куюмджан, Отмар Мюлер (Артис Квартет), Петер Праузе (Талих Квартет), Петер Шумайер (Артис Квартет), Мигел да Силва (Изаи Квартет) и Ян Талих (Талих Квартет) и участваха в концертите на фестивала.

Специалната награда ("Förderpreis") на ISA13 бе присъдена на Камерен ансамбъл „Силуети”!


Концерт на Камерен ансамбъл „Силуети”
в Балабановата къща в Пловдив

На 12 септември 2013 г. в уютната обстановка на Балабановата къща в Пловдив музикантите от Камерен ансамбъл „Силуети” представиха интересна музикална програма. Прозвучаха творби
от Бохуслав Мартину, Йозеф Хайдн, Йоханес Брамс и Александър фон Цемлински. На концерта присъства световноизвестният американски хирург д-р Бен Карсън, заедно със съпругата си Кенди. Проф. Венцеслав Николов, под чието ръководство музикантите работят в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, също беше сред публиката.

За повече информация


Музикален център „Борис Христов”

Концерт на Камерен ансамбъл „Силуети”
в Музикален център „Борис Христов” в София

На 27 септември 2013 г. в родния дом на Борис Христов в София музикантите от Камерен ансамбъл „Силуети” свириха за участниците в XV Национален конгрес на Българската асоциация по радиология 2013. Целта на организаторите бе да представят на българските и чуждестранни гости младите и талантливи музиканти на България. На концерта звучаха творби от Лудвиг ван Бетовен, Дмитрий Шостакович, Бохуслав Мартину,
Г. Фр. Хендел–Халворсен, Йозеф Хайдн и Васил Казанджиев.


↑ Връщане в началото на страницата